Vox populi

голос Божий…

НЕОХРИСТИЯНИ НАСТУПАЮТЬ НА П’ЯТИ УКРАЇНСЬКИМ ПРАВОСЛАВНИМ


У порівнянні з 1991 роком сьогоднішня релігійна карта Україна змінилася до невпізнання, хоча країна залишилася вірна християнству на більш ніж 90%. Двадцять років тому Українська греко-католицька церква лише робила перші кроки після відновлення в правах, ще не було православних Київського патріархату, а УПЦ МП в 1991-му очолював нинішній глава УПЦ КП Філарет. На початку 90-х зовсім інші масштаби мала діяльність пізніх протестантів – баптистів, п’ятидесятників, адвентистів і свідків Єгови. Зараз же мережа протестантських громад займає 25% від числа всіх релігійних організацій країни.

Взагалі-то офіційна статистика приналежності українських громадян до будь-якої релігійної організації відсутня, адже за Конституцією церква відділена від держави. Тому зрозуміти нинішню ступінь поширення в Україні тієї чи іншої конфесії можна, лише аналізуючи тематичні соціологічні дослідження і дані органів державної влади, які фіксують у кожній церкві кількість релігійних громад. Одним із знакових соцопитувань на тему релігії стало дослідження Центру Разумкова в 2006 році. Виявилися дві, по суті, сенсаційні речі. По-перше, соціологи виявили лише 22% атеїстів, але 40,5% респондентів обрали відповідь: «Я вважаю себе віруючою людиною, але до жодної з церков не належу». По-друге, з тих людей, які все-таки назвали свою конфесійну приналежність (а таких було 33,5%), до православних Київського патріархату себе віднесли 39,8%, а до УПЦ Московського патріархату – 39,4%. Бронза дісталася очікувано грекокатоликам – 14,1%.

Втім, якщо підходити до цього питання з точки зору кількості парафій у кожній церкві, то тут абсолютна першість в УПЦ МП – у цієї конфесії в порівнянні з УПЦ КП релігійних громад майже втричі більше. У цій офіційній статистиці є ще низка цікавих штрихів. У потилицю третьої за цим показником УГКЦ дихають баптисти, які, як і п’ятидесятники, обійшли традиційних православних з УАПЦ. І не далеко той час, коли «автокефалів» за кількістю громад обійдуть конкуренти, що більш динамічно розвиваються  – свідки Єгови та адвентисти сьомого дня. До речі, за цим показником вони вже перевершили прихожан Римо-католицької церкви.

Релігійні організації в Україні

Церкви та конфесії      

Кількість релігійних общин

В цілому по Україні

34405

Українська православна церква Московського патріархату

12043

Українська православна церква Київського патріархату

4401

Українська грекокатолицька церква

3647

Всеукраїнський союз об’єднань евангельських християн-баптистів

2569

Всеукраїнський союз християн віри євангельської (п’ятидесятників)

1612

Українська автокефальна православна церква

1193

Свідки Єгови

1107

Українська унійна конференція церкви адвентистів сьомого дня

1056

Духовне управління мусульман Криму

961

Римо-католицька церква

914

Духовне управління мусульман України

109

Об’єднання хасидів Хабад Любавич іудейських релігійних організацій України

107

Об’єднання іудейських релігійних організацій України

81

Джерело: Держкомнацрелігій станом на 1 січня 2011

Посилання: http://postup.brama.com/usual.php?what=73127


Leave a Comment