Vox populi

голос Божий…

До ювілею Святійшого Патріарха Філарета вийшли нові видання


У Видавничому відділі Київської Патріархії вийшли друком нові видання, присвячені 50-річчю архієрейської хіротонії та 45-річчю служіння на Київській кафедрі Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета.

Це – фотоальбом «Українська Православна Церква Київській Патріархат» та трьохтомник «Архієрейське служіння Патріарха Філарета».

Фотоальбом складається з 3 частин: «Предстоятель Української Церкви», в якій розкривається життєвий шлях Патріарха Філарета, містить низку унікальних біографічних світлин; «Фотолітопис», де у фотознімках висвітлюється діяльність Святійшого Владики як Предстоятеля Церкви: проведення Помісних, Архієрейських Соборів та засідань Священного Синоду, зустрічі з релігійними, державними та громадсько-політичними діячами України та зарубіжжя, організація загальноцерковних святкувань, участь у громадських і культурних подіях та ін.; «Діяльність Синодальних управлінь та єпархій УПЦ Київського Патріархату», в якій ілюстративно показано наскільки зросла та зміцніла Помісна Українська Церква за роки предстоятельства Святійшого Патріарха Філарета. Цей альбом адресовано усім, хто цікавиться історією та сучасним станом Української Православної Церкви Київського Патріархату.

Трьохтомник, який щойно вийшов з друку, можна без перебільшення назвати унікальним. В ньому зібрано відомості про богослужбові відправи та рукоположення, які протягом свого півстолітнього архієрейського служіння звершував Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет.

Святійший Патріарх Філарет, спочатку в сані єпископа, потім – архієпископа і митрополита, а з 1995 року – в патріаршому достоїнстві, однією з найважливіших справ своєї діяльності вважає богослужіння і приділяє йому належну увагу. Він очолює не тільки Всенічні бдіння і Божественні літургії з нагоди недільних і святкових днів, але також і регулярно звершує акафісти перед двома великими святинями, що зберігаються у Володимирському кафедральному соборі – мощами святої великомучениці Варвари та священномученика Макарія, митрополита Київського, Галицького і всієї Руси.

Щовівторка зранку, перед літургією, читається акафіст святій Варварі, а щочетверга ввечері – акафіст святому Макарію. Також щонеділі ввечері Патріарх Філарет очолює читання акафісту до Покрова Пресвятої Богородиці. Тобто, щотижня наш Предстоятель зазвичай очолює п’ять служб у кафедральному храмі. І лише відсутність у Києві або особливо важливі справи можуть завадити Святійшому Владиці очолити ці богослужіння, що, втім, буває дуже рідко.

Як архієрей, Патріарх Філарет піклується про розбудову Церкви, посвячуючи для служіння їй нових дияконів та священиків, освячуючи новозбудовані храми. У цій книзі ви зможете побачити перелік звершених Святійшим Владикою дияконських і пресвітерських хіротоній, а також освячень нових храмів. Кількасот священиків і дияконів були поставлені ним за 50 років, кількасот храмів – освячені для богослужіння.

У зв’язку з останнім також слід привернути увагу до розділу, присвяченого матеріальній допомозі, яку Предстоятель Київського Патріархату надає для будівництва храмів у Київській єпархії та по всій Україні. У важких матеріальних обставинах приблизно половина річного бюджету Київської Патріархії йде на цю допомогу, за рахунок якої збудовані або будуються кілька єпархіальних управлінь та десятки храмів.

Відразу необхідно зазначити – наведені у цьому виданні переліки богослужінь та рукоположень не є повними, адже протягом деяких періодів свого служіння владика Філарет не вів докладних записів. Проте відсутність відомостей за окремі роки не означає, що в цей час владика не служив.

Основним джерелом відомостей про служіння, на підставі якого укладена ця книга, є відповідний розділ «Православного вісника» – офіційного видання спочатку Українського Екзархату РПЦ, з 1990 по 1992 роки – Української Православної Церкви, а з 1992 р. – УПЦ Київського Патріархату. Тому окремі пробіли в переліку пояснюються саме відсутністю інформації у журналі.

Богослужіння неможливе без богослужбових книг. І тому Патріарх Філарет вже понад десять років невтомно і постійно замається перекладами українською мовою книг богослужбових та богословських. Після робочого дня, участі у різноманітних заходах, прийому відвідувачів, відправи богослужінь, навіть у поїздках, Патріарх кожну вільну хвилину використовує для того, щоби перекладати або редагувати книги. Список зробленого ним на цій ниві також вміщено тут – і він є тим більше вражаючим, що цю справу робить не людина, звільнена від усіх інших обов’язків, а повноцінно працюючий Предстоятель Церкви.

Окремо хотілося би привернути увагу до невеликого, проте важливого розділу книги – переліку архієрейських хіротоній, в яких брав участь владика Філарет, або які очолював як Екзарх України та Предстоятель Української Церкви. У понад 20-ти хіротоніях митрополит Філарет брав участь, в тому числі нинішніх Предстоятелів РПЦ патріарха Кирила (Гундяєва) і УПЦ (МП) митрополита Володимира (Сабодана). Близько 90-та єпископських хіротоній Святійший Владика особисто очолював. Всі архієреї УПЦ Київського Патріархату, а також практично весь нині діючий православний єпископат УПЦ (Московського Патріархату) та УАПЦ, і навіть багато архієреїв у Росії мають лінію свого апостольського преємства від владики Філарета. На сьогодні він також є найстаршим за хіротонією архієреєм, рукоположеним в Московському Патріархаті.

На жаль, багато з тих, хто промовляв перед архієрейською хіротонією похвали на адресу владики Філарета, хто отримав благодать священнослужіння з його рук, нині опинилися у таборі його гонителів і супротивників. Проте переконаний, що час все розставить на свої місця і виявить правду.
Дорогі брати і сестри! За наведеними у цій книзі сухими рядками назв освячених храмів, переліками рукоположених дияконів, священиків і єпископів, звершених богослужінь – лише частина з півстоліття важкого архіпастирського служіння нашого Предстоятеля, Святійшого Патріарха Філарета. І нині, у свої 83 роки, наш Першосвятитель трудиться так само невтомно, як і на початку свого єпископства. Цим самим він подає приклад нам, не лише словами проповіді, але й самим життям настановляючи кожного архієрея, священика і мирянина невтомно працювати на своєму місці, виконуючи той послух, який на нього поклали Господь і Його Свята Церква.

Тож перечитуючи сторінки цього видання, піднесіть молитву до Бога за Патріарха Філарета, просячи йому здоров’я, сил і наснаги й надалі так само плідно й віддано звершувати своє служіння, як він це робив останні півстоліття.

http://www.cerkva.info/uk/news/patriarkh/2094-novi-knygy.html

 


Leave a Comment