Vox populi

голос Божий…

Митрополит Володимир і його оточення майже усунуті від управління УПЦ, – релігієзнавець


Боевые потери РФ в Украине

Проросійські єпископи-«силовики» в УПЦ (МП) об’єдналися для відсторонення від церковного управління оточення Митрополита Володимира, а якщо б стан здоров’я глави УПЦ був гіршим – вони б відразу захопили всю владу, заявив в інтерв’ю українському тижневику «Тиждень» релігієзнавець, доктор філософських наук Юрій Чорноморець, інформує “Релігія в Україні”.

Коментуючи відсторонення архиєпископа Олександра (Драбинка) від деяких ключових посад в Київській Митрополії, Чорноморець зазначив, що цей архиєрей – найближчий помічник Митрополита Володимира і виконавець усіх його рішень. Яким би не був стан здоров’я Митрополита в останні роки, блаженнішим ніколи ніхто не керував, в тому числі – його оточення. Тому випад проти архиєпископа Олександра – насправді випад проти Митрополита Володимира, спроба позбавити його контролю над УПЦ, над її фінансами, над Київською єпархією, якої він також повинен управляти, вважає експерт.

За його даними, напередодні Синоду до Києва приїжджав глава Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського Патріархату митрополит Іларіон (Алфєєв) і зустрічався з блаженнішим, і якби він оцінив стан здоров’я Митрополита Володимира як безнадійний, то тоді могла бути дана санкція на взяття всієї влади в УПЦ . Але оскільки стан здоров’я Митрополита Володимира в даний момент відносно стабільний і має тенденцію поступово поліпшуватися, то вирішили діяти більш обережно і поступально.

«План дій простий: від оперативного керівництва Церквою відсторонюється Митрополит Володимир і його найближче оточення. Фактично владу між собою ділять митрополити Агафангел (Саввін) Одеський, Павло (Лебідь) Вишгородський і Іларіон (Шукало) Донецький, кожен відповідає за свій «сектор» роботи. Комісія на чолі з митрополитом Іларіоном готує нову редакцію Статуту УПЦ. Адже, згідно з чинним Статутом, Москва повинна автоматично погоджуватися на всі рішення Києва, навіть при обранні нового Предстоятеля. Тепер же можуть бути підготовлені будь-які варіанти обмеження прав УПЦ на користь Москви, і у них є всі шанси бути прийнятими на Синоді», – розповів експерт.

За його словами, така ситуація стала можливою виключно через те, що митрополит Павло (Лебідь) пішов на угоду з митрополитами Агафангелом і Іларіоном, хоча ще влітку відмовлявся від такого співробітництва. Як підкреслює релігієзнавець, якщо Митрополит Володимир не повернеться до виконання своїх обов’язків, то на наступному Синоді будуть прийняті чергові рішення про усунення його оточення з посад, про створення комісії з оцінки стану його здоров’я, про нову редакцію Статуту.

Сьогодні ж важко передбачити, як саме будуть розвиватися події. За словами експерта, тріумвірат митрополитів Агафангела-Павла-Іларіона підтримується Москвою, і хоча авторитет Митрополита Володимира високий, цього не можна сказати про його оточення. Промосковська фракція в УПЦ (МП), хоча й нечисленна, але має власну ідеологію і добре організована, інші ж єпископи, на думку Чорноморця, за роки незалежності так і не зайнялися створенням ні власної команди, ні ідейної єдності. Як вважає експерт, в УПЦ (МП) замість справжніх українофілів були суцільні «противсіхи», яких тепер почали усувати більш організовані проросійські сили.

http://risu.org.ua/ua/index/all_news/orthodox/uoc/46529/


Leave a Comment